Answers—-Adages, Proverbs…..

Thoughtful Reader…

Well I have waited long enough for the unveiling. In the last post I ventured forth with thirty adages or proverbs that were sort of “translated” into a modern interpretation. You were invited to take part to try to reassemble them back into their original form. Some of you worked on them, some of you didn’t. I hope they added a little to your thinking over the past few days.

In any event, here are the proverbs as I re-wrote them and the solution (the original form…)

  1. The presence of a winged creature clasped by the phalanges is equal in value to twice the number in the short shrubbery. Ans: A bird in the hand is worth two in the bush.
  2. To speak not at all is the color of a precious metal.  Ans: Silence is Golden.
  3. If the product of the last is the correct size, use it for its purpose.  Ans: If the shoe fits, wear it.
  4. A vessel while being scrutinized will not vaporize the contents.  Ans: A watched pot never boils.
  5. A person of dubious intellect and the coin he carries will be separated quickly.  Ans: A fool and his money are soon parted.
  6. Dry your grass for feed while an orb of burning gas is present.  Ans: Make hay while the sun shines.
  7. Panhandlers in action are not able to exercise choice.  Ans: Beggars can’t be choosers.
  8. It is best to choose wisely to avoid having to repent.  Ans: Better safe than sorry.
  9. It is always best to avoid speaking and invite doubt about your mental state, than to expound on the subject and allow no room for argument.  Ans: It is better to remain silent and be thought a fool, than to open your mouth and remove all doubt.
  10. Seeking after the unknown caused the death of the feline.  Ans: Curiosity killed the cat.
  11. You should not enumerate a totality of poultry while they are still shell-bound.  Ans: Don’t count your chickens before they hatch.
  12. Do not cause tears to fall because of mammary fluid that has left its vessel unbidden.  Ans: Don’t cry over spilled milk.
  13. All members of the canine species have a 24 hour period unto themselves.  Ans: Every dog has its day.
  14. Those of diminished capacity hurry to a place where godly helpers are afraid to walk.  Ans: Fools rush in where angels fear to tread.
  15. A compatriot who requires your assistance is truly your friend.  Ans: A friend in need is a friend indeed.
  16. When possessed with knowledge beforehand, you are better prepared.  Ans: Forewarned is forearmed.
  17. Extreme prior knowledge of a subject causes a lack of respect.  Ans: Familiarity breeds contempt.
  18. Well designed and maintained physical boundaries allow for harmonious relationships with those who live next door.  Ans: Good fences make good neighbors.
  19. Large and strong trees are first conceived from small mast seed.  Ans: Mighty oaks from tiny acorns grow.
  20. Ill conceived speed is the cause of destruction.  Ans: Haste makes waste.
  21. Hades is not nearly as dangerous as a female who is denied acknowledgement.  Ans: Hell hath no fury like a woman scorned.
  22. The one who delays his decision unwisely is forever doomed to wander.  Ans: He who hesitates is lost.
  23. If thinking and wants were four-legged animals, panhandlers would have a method of travel.  Ans: If wishes were horses, beggars would ride.
  24. When you cast your lot for a small coin, you might as well figure on wagering a larger amount.  Ans: In for a penny, in for a pound.
  25. Mirth expressed is the best solution for complaints.  Ans: Laughter is the best medicine.
  26. Observe carefully before jumping into the fray with both feet.  Ans: Look before you leap.
  27. Calm and silent things are frequently very complex.  Ans: Still waters run deep.
  28. When the handling of items is quick and continuous, the tasks are easily completed.  Ans: Busy hands make light work.
  29. Those who constantly exhibit despair and regret prefer the solace of others of like mind.  Ans: Misery loves company.
  30. A noisy round device used for transport receives ample lubrication.  Ans: The squeaky wheel gets the grease.

Okay, so there you have it. The answers I know you were waiting for… 🙂

Be well…

Howard

Advertisements

2 thoughts on “Answers—-Adages, Proverbs…..

  1. “The answers I know you were waiting for”
    Yes, and was about to give up. lol

    I took the liberty to copy/paste your fun and email it to several friends to figure out. They weren’t any smarter than I. We enjoyed the fun.

    What’s next?

  2. You are a devil Howard. No 20. I pondered for ages…. Haste makes waste! I thought this was an exceptionally clever idea and I’m hoping for more to come. I think Mixed up really enjoyed this too. She is lovely and has been visiting me, since you recommended me, so thank you kind sir!

Comments welcomed!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s